torstai 30. elokuuta 2012

Näkymätön remontti osa #1, eli pientä säätöä yläkolmiossa

Tänään on laitettu yläkolmio kuosiin. Lähtökohdat olivat seuraavanlaiset: Yläpohjassa oli ennestään 20 senttiä kutterinlastua ja purua, jonka päälle noin kolmanneksen alalle eteläpäätyyn oli lisätty 15 cm lasivillaa ilman höyrysulkumuoveja. Piippua ei oltu paloeristetty mitenkään vaan purut olivat piippua vasten. Yläkolmion tuuletus hoitui miten hoitui 10 cm tuuletusraon kautta sivuvintteihin ja sieltä räystään alta tuuman korkuisten kattotuolien välisten rakojen kautta. Saumapeltikaton nauloista oli muutama naula noussut ylös.
Edellä mainituista lähtökohdista tuumailin, että jos jostain meinaa lisäeristää ja lisäeristämällä lämmityskuluja tällaisessa talossa pienentää, niin luonnollisesti merkittävin kohde on yläpohja, koska lämmin ilma nousee ylöspäin. Yläpohjan purut ja rakenteet ovat kuivia ja kunnossa, mutta lasivilla oli osin mustunut ja ajatuskin lasivillasta tuollaisessa paikassa ilman höyrysulkuja suorastaan puistatti. Paloeristyksen puuttuminen piipun ympäriltä ei sekään ollut kiva ajatus, kun kaksoispesäkattila on nyt huollettu puulämmitystä ajatellen ja tulisijoja on tulossa talven mittaan neljä lisää. Katon ja yläpohjan kuntoa ajatellen yläkolmioon nousevan ja tulevina talvina myös piipusta puulämmityksen myötä hohkaavan lämmön on hyvä päästä tuulettumaan kunnolla.
Eristemateriaaliksi valitsin puhallusvillan ja niistä vain hengittävät eristeet tulivat kyseeseen, koska meillä ei ole eikä edes tule mitään höyrysulkuja; minusta pahvilaatikossa on paljon helpompi hengittää kuin muovilootassa.
Koska en itse katolle kiipeä, annoin työn ulkopuoliselle. Tekijän valintaan vaikuttivat sellaisetkin seikat kuin vanhat lapetikkaat ja talotikkaat, ja se että piippu lähestulkoon halkaisee yläpohjan kahtia ja eteläpäädystä pohjoispäätyyn pääsee ryömimällä piipun vierestä jos ei ole mikään kolossi. Uudet tikkaat ovat tulossa jossain vaiheessa kun sadevesijärjestelmä asennetaan, siihen asti mennään noilla kun nuohooja ei niistä napissut. Kysyessäni tarjouksia kuulin jos jonkinlaista, ja pari firmaa nauroin haitarille: Toisen ehtona oli nykyaikaiset metalliset kattoturvatuotteet ennen kuin miehet menevät katolle laisinkaan, eivätkä he olisi millään tavalla osallistuneet yläpohjan tuuletuksen kohentamiseen, piipun paloeristyksiin ja lasivillan poistoon katon kunnon tarkastamisesta puhumattakaan, vaativat myös tuulenohjainten asennuksen itse ennen kuin ryhtyvät töihin, ja toinen firma oli sitä mieltä, että kattoon pitää tehdä toinenkin luukku jotta kulku pohjoispäätyyn helpottuu. Tämä on minun talo, ja siinä kohti kun minun talossa ruvetaan ammattimiesten voimin jotain tekemään ei minun talossa tosiaankaan tehdä vain osaa hommista vaan se laitetaan sitten kerralla kuntoon ja sillä hyvä, enkä todellakaan rupea tekemään kattoon toista miehenmentävää reikää siksi ettei joku arka remppareiskaparka vaan joudu menemään kontilleen... No, valinta ei ollut vaikea ja sopiva firma löytyi kivuttomasti, sopivaan hintaan ja semmoisella meiningillä että äijät tulevat paikalle sovittuna aikana, tekevät työt sovitulla tavalla sovittuun hintaan ja vielä siivoavat jälkensä, eikä heidän kanssaan edes joutunut taittamaan peistä siitä miten "kaikki rintamamiestalot on rakennettu väärin", päinvastoin, olimme hyvinkin samoilla linjoilla alusta lähtien.
Rekka siis ajoi pihaan sovittuun aikaan tänään aamupäivällä. Miehet korjasivat talotikkaat turvallisemmiksi, poistivat lasivillan, eristivät piipun palovillalla, puhalsivat 30 cm selluvillaa yläpohjaan, tarkistivat katon kunnon ja korjasivat mitä oli korjattavaa, tekivät yläkolmioihin molempiin päätyihin 200x200mm tuuletusaukot, kiinnittivät niihin ritilät ja veivät poistetut lasivillat pois. Sivuvinteillä ei ummehtunutta ennenkään ollut, mutta silti siellä huomaa jo miten ilma yläkolmiossa kiertää nyt paremmin ja on raikkaampaa, ja luonnollisesti nykyinen 55 cm eristekerros yläpohjassa aiemman 20 cm sijaan näkyy mitä todennäköisimmin pienempinä lämmityskuluina. Minulle jäi vain sivuvinttien lakaiseminen, sinne kertyi kevyt eristepölykerros mutta paljon vähemmän sotkua siellä oli kuin etukäteen ounastelin, joten hyvillä mielin ne siivoan. Ainut ulospäin näkyvä muutos ovat yläkolmioon lisätyt valkoiset tuuletusritilät, jotka nekin saanevat ulkomaalauksen yhteydessä saman värin kuin talokin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi tänne! Kaikki kommentit luetaan ennen julkaisua ja julkaistaan, kunhan sisältö on hyvien tapojen ja nettietiketin mukaista ja mahdollinen negatiivinen palaute rakentavalla tavalla esitettyä.