perjantai 31. elokuuta 2012

Lämmityskustannusten pähkäilyä


Syksy kolistelee jo portailla, yhtenä yönä on ollut jo puolen asteen verran pakkastakin. Herukat ja vadelmat ovat kypsiä ja pihlajat notkuvat punaisten marjojen painosta. Päivisin Rataharjulla on vielä lämmintä ja talo lämpiää vielä enimmäkseen auringossa ihan itsekseen, mutta jotta herukoiden ja vadelmien lisäksi myös kesän lämpö säilyisi ensi kesään on aika kaivaa pari villasukkia esiin ja ryhtyä miettimään lämpimänä pysymistä: Se on nimittäin se aika vuodesta täällä Rataharjulla, kun pitäisi tilata lisää lämmitysöljyä maan alla olevaan säiliöön. Talossa on siis öljylämmitys. Poltin meillä on Oilon Junior Pro 2000-luvulta ja kattilana vuosimallin 1977 Etna Mini Super 180l kaksoispesäkattila. Ne ovat paperilla "teknisen käyttöikänsä päässä" molemmat, mutta tarkastettu nyt heinäkuussa ja huollettu elokuussa ja näiden kahden huoltomiehen mukaan molemmat laitteet ovat täydessä iskussa ja kestävät näillä näkymin hyvinkin vielä muutaman vuoden. En siis aio nyt mennä perse edellä puuhun ja kiirehtiä vaihtamaan öljylämmitystä pois vain miettiäkseni sitten yösydännä jonkin tulevaisuuden vuoden helmikuun -35'C pakkasilla pannuhuoneessa väsyneenä, kiukkuisena ja persaukisena temppuilevien, rikkinäisten tai toimimattomien laitteiden äärellä, että oliko pakko hätäillä, vaan haluan rauhassa pureskella asiaa ja räknäillä että mikä se oikeasti kannattaa. Tosiasia on se, että näillä leveysasteilla mikään lämpöpumppuratkaisu ei tuota ilmaista lämpöä 24/7/365, vaan parhaatkin käyttävät talvella myös sähköä lämmön tuotantoon, huolimatta siitä mitä mainokset lupaavat. Sen lisäksi, mikäli satsaan 20k€ lämmityslaitteistoon, niin soisin sen ydinkapistusten kestävän moitteetta yhtä kauan kuin tuo niin tunnollisesti talon lämmityksestä parhaillaankin huolehtiva vanha kelpo Etna, toisin sanottuna vähintään siihen asti kunnes jään eläkkeelle ja vielä muutaman vuoden ylikin. Maalämmöstä en näin kauniita asioita ole vielä kuullut, kylläkin paljon selityklsiä sille miksi "sen toisen valmistajan" laitteet hajoilevat ja temppuilevat, ovat väärin mitoitettuja eivätkä vastaa tarpeita, ja tietty se on aina "se toinen valmistaja" jonka laitteiden kanssa on ongelmia. Markkinamiehet tietysti lupaavat kolme kaunista, yhdeksän hyvää ja kymmenen vuotta puoli-ilmaiseksi "jos teet sopimuksen nyt". En osaa heitä moittia; niin lupaisin minäkin jos leipäni olisi lämpöpumppukaupoista kiinni.


Toisaalla taas lämmitysöljyn hinnat on pilvissä ja jatkavat nousuaan. Rataharjulla öljyn kulutus on aiempina vuosina ollut kahden aikuisen taloudessa noin 3000 litraa vuodessa eli nykyhinnoilla reilu 300 euroa/kk. Meillä on nyt kesän aikana vaihdettu suihku uuteen termostaatilla varustettuun, asennettu sekoitusventtiili pannuhuoneeseen, puhallettu yläpohjaan 35cm selluvillaa, huollettu kaksoispesäkattila puulämmitystä silmälläpitäen, ja 24 i-m2 kuivaa koivuhalkoa toimitetaan tontille lokakuun alussa. Kolme Porinmattia odottavat asennusta, ja jotta kaksoispesäkattilassa tohtii sitten kunnolla puuta polttaa, niin pannuhuoneeseen asennetaan pari 500l aurinkovaraajaa (toistaiseksi ilman aurinkokeräimiä kun ei niillä kaamostalven keskellä mitään tee) ja selvästi viimeisiään vetelevä yläkerran pikkukeittiön komeroon sijoitettu avopaisuntasäiliö vaihdetaan lattiakaivolla varustettuun pannuhuoneeseen sijoitettavaan uuteen kalvopaisuntasäiliöön ennen kuin alakerran keittiössä alkaa satamaan vettä välipohjan läpi. Minun tuurilla se sattuisi kuitenkin keskellä yötä ja viikonloppuna, ja välipohjan kastumisen lisäksi kumminkin hajottaisi jotain muutakin olennaista, joten parempi vaihtaa kuin katua. Samalla kun paisuntasäiliön vaihdon ja varaajien asennuksen vuoksi koko verkosto joudutaan joka tapauksessa tyhjentämään, vaihdetaan vesikiertoisten pattereiden kaikki venttiilit termostaattisiin ja koko komeuden kruunuksi vanhan Jämä Amimat-lämmönsäätimen tilalle asennetaan uusi Ouman-lämmönsäädin vielä ennen kovimpia pakkasia. Lisäksi marras-joulukuussa on suunnitelmissa muurauttaa pönttöuuni olohuoneeseen, kun löysin erinomaisessa kunnossa olevat vanhat kuoret luukkuineen sopuhintaan. Näillä toimenpiteillä öljyn kulutus todennäköisesti laskee, ja mahdollista on sekin että lämmitysenergian tarvekin hieman tippuu kun sekoistusventtiilin ja uuden suihkun asennuksen jälkeen kattila ei enää hölvää kaikkea kuumaa vettä kerralla, eikä yläpohjasta enää lämpö karkaa niin helposti.


Lämmitysenergian tarve tässä talossa on aiempina vuosina kahdella hengellä ollut noin 30 000kWh/v, se saadaan kun litra öljyä vastaa 10kWh energiaa. Se 30 000kWh on Rataharjun lähimenneisyydessä tuotettu öljyllä. Öljyllä lämmitysenergian hinta on tällä haavaa noin 12 snt/kWh. Ensi talveksi koivuhalkoa tulee siis 24 i-m3, ja hyötysuhteella 75% se tuottaa noin 24240kWh ja tuolla hyötysuhteella puulla tuotetun lämmitysenergian hinnaksi muodostuu 5,94snt/kWh. Sikäli mikäli poltan tuon määrän puuta vuodessa tarvitsen vielä noin 6000kWh öljyllä tuotettua lämmitysenergiaa, mikäli energiankulutus pysyy samalla tasolla aiempiin vuosiin verrattuna. Öljyllä tuo 30000kWh maksaa noin 3600€, yhdistelmä puulla 24000kWh+6000kWh öljyllä maksaa noin 2200€. Aika paljon halvempaa on tuo puun polttaminen, taidankin siis tilata vain kuution öljyä ja muistutella itseäni tuosta laskelmasta silloin kun talvella tuntuu, ettei millään kehtaisi raahautua pannuhuoneeseen lappamaan puita uuniin. ;)

Jos saan nykyisellä öljylämmityslaitteistolla ja yllä kerrotuilla toimenpiteillä öljynkulutuksen putoamaan kolmannekseen edellisten asukkaiden lukemista se tietää vuodessa noin 1400 euron säästöä lämmityskustannuksissa -- siis se reilu tonni vuodessa  säästyy sittenkin kun olen ostanut ne 24 i-m3 polttopuuta á 45€. Tuosta pikaiseen laskettuna ja kotitalousvähennys huomioiden lisäeristäminen, Porinmatit asennuksineen ja pönttöuunin muuraus sekä sekoitusventtiili ja varaajat sun muut härpäkkeet ovat maksaneet itsensä takaisin alle viidessä vuodessa, kun niiden käytöstä ei tule yllättäviä lisäkuluja sähkölaskun muodossa ja puuta saan aina jostain sopuhintaan. Siinä ehtii hyvin miettiä mikä on se toimivin lämmitysmuoto tulevaisuudessa. Mutta sitä ennen minun pitää päättää millaista juotavaa wanhalle kelpo Etnalle ja kaverilleen Juniorille ensi talvena tarjoan. Se onkin helpommin sanottu kuin tehty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jätä kommenttisi tänne! Kaikki kommentit luetaan ennen julkaisua ja julkaistaan, kunhan sisältö on hyvien tapojen ja nettietiketin mukaista ja mahdollinen negatiivinen palaute rakentavalla tavalla esitettyä.